5 leggyakoribb kezdő anyuka kérdés +válaszok

Egy újdonsült anyukának egy csomó kétsége, kérdése, félelme van. Olyan helyzetekkel és problémákkal kell szembe néznie, amelyekről eddig nem is gondolta, hogy létezik. Kihez forduljon? Manapság, a család háttérbe szorul, és a problémákat egyre inkább a közösségi oldalakon tárgyalják ki az anyukák (is). Itt könnyű hasonszőrű, azonos problémákkal küzdő sorstársakat találni, jó és rossz tanácsokat kapni, és félreinformálódni is. Mielőtt kérdezel, posztolsz, gondolkozz. Meg fogod tudni különböztetni a jó és a rossz tanácsokat/válaszokat?

  • “A babám lázas/ hasmenése van mit adjak neki, mit tanácsoltok?” 

AZT, hogy VIDD ORVOSHOZ!!! Nem is értem, hogy veszi a bátorságot BÁRKI, hogy más tanácsot adjon ilyen dologban. Felháborítónak, felelőtlennek és veszélyesnek tartom az ilyen kérdéseket és válaszokat még inkább! Ha első babás kezdő anyuka vagy, nincs olyan gyógyszer, amit szabadna adnod a babának orvosi konzultáció nélkül! Ezért ne kérdezz meg senkit, CSAK VIDD ORVOSHOZ! És pláne, ne hallgass senki tanácsára, CSAK VIDD ORVOSHOZ! Egy pici baba egészsége, gyógyszeres kezelése nem játék! Ha bizonytalan vagy, nem tartod komolynak a bajt, hívd fel a védőnőt első körben, ő meg fog tudni nyugtatni, ha feleslegesen aggódsz vagy meg fog erősíteni abban, hogy orvoshoz kell fordulnod, esetleg ügyeletre kell mennetek azonnal! Ugyanezen oknál fogva semmi értelmét nem látom bármilyen gyógyszerből előre betárazni otthon, hacsak nem laksz a világ végén, ahol a legközelebbi patika fél napi járóföldre van.

  • “Kiütéses/tűzfoltos/koszmós a babám, mit tanácsoltok?” 

Ez egy olyan téma, ahol akár hasznos is lehet hasonló, esetleg tapasztaltabb anyákhoz fordulni. Fotó alapján egész jó eséllyel kapsz értelmes választ, akár még jó tanácsot is pelenkakiütére (olvass róla összefoglalót itt), tejkiütésre (olvasd el a szakember válaszát itt). A tűzfolttal kapcsolatban mindenki azt szeretné tudni mikor fog eltűnni, nos ez nagyon változó. Attól függ. A gyermekorvos pontosabbat fog tudni mondani rá, és azt is, hogy van-e teendő vele. Itt egy szuper összefoglaló a Bethesda kórháztól a csecsemőkori bőrelváltozásokról. Csípésekkel kapcsolatban jó összefoglalást találsz itt.

Bármelyik témával kapcsolatban is kérdezel a csoportban, a tény, hogy nem vagytok egyedül a problémával minden bizonnyal meg fog nyugtatni.

  • Eleget szopik-e a babám? 

A kizárólag anyatejjel táplált babák annyit ehetnek, amennyi jól esik nekik. A legnagyobb kérdés az szokott lenni, szopik-e vajon eleget a baba? Két jelre érdemes figyelni:

  1. Ha (újszülött esetében) van napi 5-6 nedves pelenkája és 3-4 alkalommal széklete. Kb. 6 hetes kortól ritkábbá válik a széklet és az is meglehet, hogy nincs minden nap. Ez is teljesen normális, nem kell aggódni, nem kell piszkálni.
  2. Ha heti legalább 170 grammot gyarapszik (ezt a legalacsonyabb súlyától számold, ne a születési súlyától!).

Ha ezek teljesülnek, nincs okod aggódni, a babád eleget szopik. Ha ezek nem teljesülnek, gondod van a tejbelövelléssel, mellre helyezéssel, vagy a tej mennyiségével, akkor mindenképp érdemes segítséget kérned hozzáértő szakembertől. Szerencsés helyzetben fog tudni a védőnőd vagy egy rokon/barát is segíteni. Ha továbbra sem boldogulsz, keress a közeledben lévő szoptatási tanácsadót! Kitartás!

  • Ti mennyi tápszert adtok a babának? 

A tápszeres, vagy tápszerrel hozzátáplált babákat szigorúan meghatározott mennyiségű tápszerrel lehet etetni! A mennyiséget a gyerekorvos határozza meg, amikor felírja a tápszer receptet. Ez a maximális mennyiség nem rugalmas, a betartása nem opcionális, és nem, sajnos nem lehet többet adni neki, ha még olyan éhesnek tűnik. Szintén nem lehet hígabbra, vagy sűrűbbre készíteni a tápszert, mint ahogy a dobozon látható adagolási útmutatóban fel van tüntetve. A baba túletetésének komoly következményei lehetnek! Ha a baba kevesebbet eszik az normális lehet, persze a túl kevés mennyiség is okozhat gondot. Ezért fontos felírni, hogy tápszerből mikor és mennyit eszik a baba, erre nagy segítségedre lehet az ANYANAPLÓ, melyben minden naphoz találsz jól beosztott rublikákat az etetések feljegyzésére.

Az alapvető szabály (csak tápszeres babánál): A baba súlya x 150 g. Tehát, ha a baba 5,5 kg akkor: 5,5 x 150 = 825 ml tápszer az egész napi adag. Ezt kell elosztani egy napra. Tehát ha 6x eszik, akkor annyi felé. Amivel trükközni lehet, hogy egyik etetésnél, amikor éhesebb szokott lenni, pl. reggel és este a lefektetés előtt kicsit nagyobb adagot adsz, a többi etetésnél kicsit kisebbet. Ha egyszerre kevesebbet eszik, lehet, hogy jobb lesz több alkalommal megkínálni. Ha nagyon éhesnek tűnik folyton, talán érdemes kipróbálni, hogy kevesebb alkalommal nagyobb adag jobban tetszik-e neki.

A tápszerrel kapcsolatban fontos azt is tudnod, hogy nem lehet eltenni, újra melegíteni a már elkészített tápszert. Ha nem itta meg mindet a baba a maradékot ki kell önteni! Ha útközben kell etetned, akkor mindenképp külön vidd magaddal a cumisüvegbe kimért (lehetőleg langyosan tartott) vizet, és külön a kimért tápszert. Akkor keverd be, mikor enni kell adnod a babádnak.

  • “Mennyit alszik/mikor aludta végig az éjszakát a babátok?” 

Na ez aztán olyan szerteágazó téma, hogy egész könyvtárnyi könyvet írtak már róla. Konkrét kérdéssel, akár még jó ötleteket is kaphatsz a csoportokban tapasztaltabb anyukáktól. A fenti kérdések nem ilyenek. Sok értelmük nincs, hacsak nem megerősítést szeretnél, hogy nem vagy egyedül a problémával. Mert a babák nem egyformák. Hanem különbözőek. Mind! Meg a családok sem egyformák. Vannak akik együtt alszanak, vannak akik külön, vannak akik korán fekszenek/kelnek, vannak, akik későn. A lényeg, hogy olyan saját rendszert alakítsatok ki, ami a családotok MINDEN tagjának jó. Tehát apának is! Ha csak neked meg a babának, az túlélésre jó lehet, de hosszú távon biztos, hogy nem elég jó! A gyermekek csodálatos módon be tudnak illeszkedni a család ritmusába, életébe. Érdemes és szükséges folyamatosan csiszolgatni, kísérletezni, hogy megtaláljátok a megfelelőt alkalmazkodva egymáshoz!

Az ANYANAPLÓt pedig kapható a LIBRI és a LÍRA könyvesboltokban vagy a bookline-on…:) 

11d6261a80c4f3b376e16141e3c05688

(forrás a képre klikkelve)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s