Hogyan talád meg babádnak a tökéletes nevet?

Ha lehet apukával közösen gondoljátok át a következő pontokat. Ha nem lehet vele ennyit beszélni a témáról, csak az 5. pontnál kérd meg, hogy csatlakozzon be! 

8c3123357fc00f77130837ef4b20ca84

“Nem tudod, mennyi embert utálsz, amíg el nem kell nevezned a gyereked.”

1. Írj listát!

Írj egy listát az összes névről, ami tetszik. Ami eszedbe jut. Amit az évek során hallottál, és valamiért megragadt benned. Gondolj bele a családi hagyományaitokba is. Nálatok az elsőszülött  kisfiuk mindig az apukájuk nevét kapják? Tetszik ez a hagyomány? Vagy szakítani akarsz vele? Ha nem tudod még, hogy kisfiad, vagy lányod lesz, akkor két oszlopot készíts!

2. Mondd ki hangosan!

Az összes listádon szereplő nevet mondd ki hangosan azzal a vezetéknévvel együtt, amit a baba használni fog. Húzd ki azokat, aminek nem tetszik a hangzása. Húzd ki azokat is, akik olyanra emlékeztetnek, aki nem szeretnéd, hogy eszedbe jusson a gyereked nevéről (exek, ellenségek, tékozló családtagok stb.)

3. Gondolj bele

A listán megmaradt neveket olvasd át még egyszer, és képzeld el a következő szituációt: Gyermeked 24 éves. Bemegy egy állásinterjúra. Bemutatkozik. Kimondja a nevét. Mondd ki hangosan. “Jó napot kívánok, Szabó Eperke (ide nyilván helyettesítsd be  a nevet) vagyok.” Húzd ki azokat, amiket TE nem szívesen mondanál ki egy ilyen szituációban. Legyél előrelátó. Húzd ki az összeset, amivel kellemetlenül érezné magát egy komoly, felnőtt ember. Érdemes belegondolnod a becenevekbe is. Ahogy Te, és ahogy mások (mondjuk a társai az iskolában) becéznék.

4. Olvass utána

Nézz utána a megmaradt nevek jelentésének és névnapjának. Húzd ki azokat, amiknek nem szimpatikus a jelentése. Gondolj bele abba is, hogy az aktuálisan divatos, különlegesnek tűnő név, lehet, hogy se divatos, se különleges nem lesz egy-két év múlva vagy épp tucatnévvé válik, mert azonos időben annyian választják. Szerinted a Hanna vagy a Zoé különleges, egyedi név? 2018-ban (és már 2017-ben is benne volt mindkettő az első háromban) ez volt a két legtöbbször választott lánynév. Tehát az óvodai csoportban lehet, hogy három is lesz belőle…

2018 legnépszerűbb fiú és lány nevei.

5. Kérdezd meg apukát is

Kérd meg apukát is, hogy ő is írjon egy legalább 5 nevet tartalmazó listát. Ha szerencsétek van, lesz olyan név, ami mindkettőtök listáján szerepel vagy olyan, ami nagyon megtetszik a másiknak is. Ha nincs szerencsétek, kezdjétek el kizárni azokat egymás listájáról, amelyiket semmiképp nem tudtok elképzelni.

Megtaláltátok? Szuper!

Csak akkor mondjátok el másoknak is, ha készen álltok az őszinte véleményükre. Biztos, hogy lesz olyan, aki nem lesz megelégedve a választásotokkal…

Még mindig nincs meg az igazi?

A következőket tehetitek

  • Engedjétek el egy kicsit a témát. Adjatok időt. Hátha egyszer csak jön az ihlet magától.
  • Olvasgassatok utónévtárat. Nem érdemes ezzel kezdeni, de ha végképp megakadtatok lehet, hogy jól jön.
  • Kérjetek tanácsot! Olyanoktól, akik ismernek benneteket és akitől szívesen el is fogadnátok!

A következőknek azonban semmi értelme (szerintem)

  • Kiírni a facebookra, hogy “írjatok szép neveket”.  Különbözőek vagyunk, különböző vezetéknévvel, ízléssel, háttérrel. Hogy tudná egy idegen, hogy neked mi a szép?
  • Tanácsot kérni olyanoktól, akitől nem szeretnéd megfogadni. Mert lehet, hogy tetszeni fog a név, de mivel az anyós/sógor/nagybácsi mondta egyből kiesik.
  • Kitalálni és engedélyeztetni egy új nevet. Ezt aztán az ismerőseitek nem fogják tudni megjegyezni, az idegenek pedig nem fogják tudni eldönteni, fiú-e vagy lány a gyermek.

Végezetül, tudtad, hogy az ANYANAPLÓban is külön oldalt találsz a névválasztásról? Nincs még ANYANAPLÓD? Rendeld meg MOST! 🙂

Ha tetszett, olvass tovább, és bátran oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s