Milyen egy háborítatlan szülés?

Ma egy háborítatlan szülés teret ad a régi idők ösztöneinek és hagy, sőt támogat, hogy úgy szülhess, ahogy azt  jónak érzed. Mindeközben védőhálóba von, és a modern kor minden eszközével biztonságos közeget teremt, minimalizálva bármiféle rizikót! 

Lépésről-lépésre velünk így történt (Anyanaplóm nyomán…)

b1

 

1. A vajúdás, amíg lehetett otthon, a saját közegemben zajlott.

Támogatást kaptam, hogy minél tovább – pont amíg biztonságban érztem magam- ne mozduljak ki az otthoni kényelmes, megszokott közegemből. A szülésznővel végig tarthattam a kapcsolatot, aki elmondta melyik szakaszban vagyok, mire számíthatok, és mit tegyek. Megbeszéltük, hogy a magzatvíz tiszta, így maradhatot otthon, amíg úgy érzem. Mondta, hogy ez a vajúdás első szakasza, ne kapcsolj lámpát, próbálj pihenni, aludni! És tényleg tudtam- pedig nagyon rossz alvó vagyok! Később monta, hogy próbáljak enni, vegyek fürdőt stb. Ez azért nagy előny, mert így egyrészt nagyon gyorsan eltelik a vajúdás leghosszabb része (nálam 2-kor kezdődött és 10-kor indultunk a kórházba), másrészt azért, mert ha ilyenkor elkezdünk nyüzsögni, pakolni, pánikolni, utazni leáll a folyamat -a kórházba utazás/érkezés alatt szinte mindig van egy “szünet”, mint a színházban két felvonás között- és jobban elhúzódhat minden. A férjemet csak 7-kor keltettem fel. Nem tudott volna segíteni, és tudtam, hogy sokkal több hasznát veszem, ha kialussza magát.

2. A kórházba érkezéskor

a szülésznőm már várt. Rögtön a szülőszobára kísért. Idegen orvos nem vizsgált meg.  Nem akartak leborotválni, beöntést adni, (már csak az hiányzott volna a fájások mellé!), nem fektettek ágyba. CTG készülékkel megvizsgálták a baba szívhangját, minden rendben volt vele. A CTG nem maradt rajtam. Nem kaptam infúziót, semmilyen gyógyszert. Kanült nem tettek a kézfejembe. Férjem az első pillanattól kezdve az utolsóig velem lehetett.

Ide vonatkozó WHO ajánlás:

  • Bizonyíthatóan hasznos: a magzat monitorozása időnként- nem állandóan! Tiszteletben tartani az anya döntését arra vonatkozóan, hogy ki legyen jelen a szülésnél.
  • Nyilvánvalóan káros, vagy hatástalan, megszüntetendő: Rutinszerű beöntés. Fanszőrzet rutinszerű borotválása.

3. A vajúdás során végig szabadon mozoghattam, válthattam testhelyzetet.

Erre ötleteket is kaptam. Több helyzetet kipróbáltunk. Kádban kezdtem (az olyan jól ellazított, hogy leálltak a fájások, így kijöttem, hogy haladjunk – végülis szülünk, vagy mi), ücsörögtem labdán,  álltam a férjembe kapaszkodva, feküdtem oldalt az ágyon. Olykor ellenőrizték a baba szívhangját, és hogy az aktuális helyzet “neki milyen”? Volt, hogy azért váltottunk, mert neki “nem tetszett” az adott póz. Vizsgált talán csak 2-3 alkalommal volt, de nem is igazán emlékszem, mert gyakorlatilag nem hogy nem fájt nem is éreztem! Méhszájtágítás, vagy egyéb olyan beavatkozás, amit még leírni is rossz, szóba sem kerül!

Ide vonatkozó WHO ajánlás:

  • Bizonyíthatóan hasznos: Szabadon választott testhelyzet, szabad mozgás egészen a gyermek megszületéséig

4. Epidurális és más gyógyszeres fájdalomcsillapítást nem kaptam, és nem is ajánlgatták.

Masszázs, bíztatás, és a saját pozitív gondolataim tették elviselhetővé a fájdalmat. Az a tudat, hogy minden egyes fájásnak célja, fontos szerepe van, mégpedig az, hogy segítsen a kisbabámnak világra jönni- adta a legnagyobb erőt. És tett elviselhetővé, sőt gyöngyörűvé minden pillanatot!

5. A vajúdás során bíztattak, hogy igyak vizet és egyek szőlőcukrot.

Ez volt a férjem egyik feladata. Utálom a szőlőcukrot. Ezért nem is vittem magammal. De szereztek nekem. Szülés során energiára nem csak az anyának, de a babának is szüksége van! Így, hogy nem (csak) magam miatt kellett ennem, hanem, hogy neki segítsek már sokkal könnyebben ment! Enni valójában nem kívántam, de el nem tudom képzelni hogy bírtam volna ki a hosszú órákat víz nélkül.

Ide vonatkozó WHO ajánlás:

  • Bizonyíthatóan hasznos: Ital felajánlása a vajúdó és a szülő nőnek.
  • Nyilvánvalóan káros, vagy hatástalan, megszüntetendő: Intravénás infúzió rutinszerű alkalmazása a vajúdás és a szülés alatt.

6.  A kitolási szakaszban is magam választhattam testhelyzetet.

Bár nekem mindenhogy jó volt, így nem is nagyon mocorogtam volna. Fájások között gyakrolatilag aludtam. Az utolsó fél órára egy gravitációs pózt ajánlottak. Felgyorsultak az események és  pár perc múlva már a karjaimban tartottam első gyermekünket.

Ide vonatkozó WHO ajánlás:

  • Bizonyíthatóan hasznos: Szabadon választott testhelyzet, szabad mozgás egészen a gyermek megszületéséig. A szülő nőt arra bíztatni, hogy ne fekvő pozícióban vajúdjon ill. szüljön.
  • Nyilvánvalóan káros, vagy hatástalan, megszüntetendő: Kőmetsző pozíció (szülőágyon fekve, láb felhúzva vagy kengyelben) alkalmazása a szülés alatt, kengyellel vagy anélkül.

7. Gátvédelem.

Annak ellenére, hogy első szülésem volt, lehetőségem volt gátvédelemmel világra hozni a babámat (41. hétre született, 3200 grammal -tehát nem koraszülött, nem kicsi, teljesen normális méretű). Szülésznőm gátmasszázs olajat használt. Gátmetszés nem történt. A gát területe egyáltalán nem sérült (igen, lehetséges! Első szülésnél is!).

Köszönöm ezúton is minden segítőnknek, Dr. Dékány Áginak, Hasilló Annamarinak, hogy mindezt lehetővé tette!

A szülés után 12 órával. Ehhez hasonló szülést kívánok mindenkinek! 

dekanykismama_1490357548

Előzmény: Mit tehetsz Te a csodálatos, háborítatlan szülésélményért?

A folytatásban: A hábrítatlan szülés után

Írj Te is ANYANAPLÓT! 

 

Források:

WHO ajánlások magyarul: http://picibaba.hu/pocakkal/a_szules/who-ajanlasa-a-normalis-szulesre-vonatkozoan

Eredeti angol szöveg (összefoglalás: 38-41 oldal):  http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/63167/1/WHO_FRH_MSM_96.24.pdf

Az illusztráció forrása a képre klikkelve elérhető!

 

Milyen egy háborítatlan szülés?” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s