Hol őrizd a “köldökzsinórvért”? A babádban! (merthogy az az ő vére…)

Manapság már szinte minden babát váró család szembesül a kérdéssel, levetessék-e gyermekük köldökzsinórvérét és őssejtjét vagy ne. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg jó és meggyőző érvet lehet felhozni a levétel mellett, és ezt meg is teszik a  levételre és tárolásra szakosodott intézetek (a hazai legrégebben működő ilyen intézet a KRIO).

De mi a helyzet az ellenérvekkel? És itt nem elsősorban az anyagiakra gondolok, bár tény, hogy sokba kerül (Kb. 400-500.000 Ft/20 év). Összegyűjtöttem pár cikket a témával kapcsolatban, melyet hozzásegíthet a megfontolt döntéshez:

  • A WMN.hu oldalon Zimre Zsuzsa összegyűjtötte az aktuális információkat (2017. május)  a témában. A cikk ír a közösségi köldökzsinórvér- és őssejtbankokról, az Egészségügyi Tudományos Tanács összefoglalója szerinti ellenérvekről (pl. hogy a kinyerhető vér maximum mennyisége -150 ml- csak 50 kg alatti személynek elegendő) is. A cikk itt olvasható. 

00048848

  • A Délmagyar.hu cikke régebbi (2015. február) ugyan,  azért érdemes mégis elolvasni, mert Dr. Kriván Gergelytől, a fővárosi Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának osztályvezető főorvosától idéznek több gondolatot. Szó esik a közösségi őssejtbankokról és arról, is, hogy Magyarországon az eddig még egyetlen műtétet sem végeztek saját őssejt beültetésével.  A cikk itt olvasható.
  • Érdemes továbbá megnézni a a Magyarországon működő őssejt bankok weboldalát. A Kiro intézet (2004 óta működik Magyarországon) saját weboldala szerint eddig 4 műtét történt Magyarországon. A Cryo-Save weboldalának hírek rovata 2013 óta nem frissült. Vajon az óta rengeteg sikeres műtét volt, csak nem gondolták, hogy fontos és érdemes megosztaniuk az információt? Az óta egyébként elérhetetlenné váltak...talán jobb helyen lett volna a vér a babában???

Mindemellett elfelejtkeztünk a legfontosabbról. Arról, hogy valójában miről is beszélünk? Ugyanis a szóban forgó vér nem a köldökzsinóré, hanem a kisbabáé. Ami történetesen születése pillanatában még épp a köldökzsinórban van.  Egy 3,6 kilós újszülött teljes vérmennyisége 280 ml (csecsemő vérmennyiség kalkulátor). A kinyerhető mennyiség általában max. 150 ml (ami mint már az előző cikkekből tudjuk max. 50 kilós ember számára elegendő). Tehát könnyű matek, kisbabánk a születése pillanatában nem jut hozzá vére jelentős részéhez, ha a köldökzsinórt azonnal elvágják. (Egy felnőt például 40% feletti vérveszteség esetén közvetlen életveszélyben van) Igaz ez akkor is, ha “csak úgy” elvágják, még az előtt, hogy a pulzálás abbamaradt volna -ráadásul ebben az esetben az értékes vér is elfolyik-, meg akkor is, ha a vér levétel miatt vágják el azonnal a köldökzsinórt.

kzs_elvágás

A köldökzsinór változásának fázisai, ha nem vágják el…

Úgy tudnám összefoglalni, hogy a köldökzsinórban található vér vitathatatlanul rendkívül értékes és hasznos anyag. A kérdés valójában az, hogy hova kerüljön:

az újszülöttbe vagy az őssejt-bankba?

Egy biztos. A lehető legrosszabb döntés, ha a megfelelő tudás hiányában hagyjuk, hogy egyszerűen elfolyjon!

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal nézd meg a többit is! 🙂

MentésMentés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s