Köldökzsinórvér és őssejt megőrzés?

Manapság már szinte minden babát váró család szembesül a kérdéssel, levetessék-e gyermekük köldökzsinórvérét és őssejtjét vagy ne. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg jó és meggyőző érvet lehet felhozni a levétel mellett, és ezt meg is teszik a  levételre és tárolásra szakosodott intézetek (a hazai legrégebben működő ilyen intézet a KRIO).

De mi a helyzet az ellenérvekkel? És itt nem elsősorban az anyagiakra gondolok, bár tény, hogy sokba kerül (Kb. 400-500.000 Ft/20 év). Összegyűjtöttem pár cikket a témával kapcsolatban, melyet hozzásegíthet a megfontolt döntéshez:

  • A WMN.hu oldalon Zimre Zsuzsa összegyűjtötte az aktuális információkat (2017. május)  a témában. A cikk ír a közösségi köldökzsinórvér- és őssejtbankokról, az Egészségügyi Tudományos Tanács összefoglalója szerinti ellenérvekről (pl. hogy a kinyerhető vér maximum mennyisége -150 ml- csak 50 kg alatti személynek elegendő) is. A cikk itt olvasható. 

00048848

  • A Délmagyar.hu cikke régebbi (2015. február) ugyan,  azért érdemes mégis elolvasni, mert Dr. Kriván Gergelytől, a fővárosi Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának osztályvezető főorvosától idéznek több gondolatot. Szó esik a közösségi őssejtbankokról és arról, is, hogy Magyarországon az eddig még egyetlen műtétet sem végeztek saját őssejt beültetésével.  A cikk itt olvasható.
  • Érdemes továbbá megnézni a a Magyarországon működő őssejt bankok weboldalát. A Kiro intézet (2004 óta működik Magyarországon) saját weboldala szerint eddig 4 műtét történt Magyarországon. A Cryo-Save weboldalának hírek rovata 2013 óta nem frissült. Vajon az óta rengeteg sikeres műtét volt, csak nem gondolták, hogy fontos és érdemes megosztaniuk az információt?

Mindemellett elfelejtkeztünk a legfontosabbról. Arról, hogy valójában miről is beszélünk? Ugyanis a szóban forgó vér nem a köldökzsinóré, hanem a kisbabáé. Ami történetesen születése pillanatában még épp a köldökzsinórban van.  Egy 3,6 kilós újszülött teljes vérmennyisége 280 ml (csecsemő vérmennyiség kalkulátor). A kinyerhető mennyiség általában max. 150 ml (ami mint már az előző cikkekből tudjuk max. 50 kilós ember számára elegendő). Tehát könnyű matek, kisbabánk a születése pillanatában nem jut hozzá vére jelentős részéhez, ha a köldökzsinórt azonnal elvágják. (Egy felnőt például 40% feletti vérveszteség esetén közvetlen életveszélyben van) Igaz ez akkor is, ha “csak úgy” elvágják, még az előtt, hogy a pulzálás abbamaradt volna -ráadásul ebben az esetben az értékes vér is elfolyik-, meg akkor is, ha a vér levétel miatt vágják el azonnal a köldökzsinórt.

kzs_elvágás

A köldökzsinór változásának fázisai, ha nem vágják el…

Úgy tudnám összefoglalni, hogy a köldökzsinórban található vér vitathatatlanul rendkívül értékes és hasznos anyag. A kérdés valójában az, hogy hova kerüljön:

az újszülöttbe vagy az őssejt-bankba?

Egy biztos. A lehető legrosszabb döntés, ha a megfelelő tudás hiányában hagyjuk, hogy egyszerűen elfolyjon!

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal nézd meg a többit is! 🙂

MentésMentés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s