5 dolog, amit Te is megtehetsz a csodálatos szülésélményért

Csodálatos, háborítatlan szülésélményben volt részünk kisfiunk születésekor.

A háborítatlan szülést lehetetlen leírni, olyannak, akinek nem volt része benne. Akinek meg volt, felesleges. Szeretném, ha minél többen tudnák, ez nem valami elérhetetlen dolog. Remélem és bízom benne, hogy minden olyan anyukának, aki szeretné és hajlandó tenni is érte, elérhető (lesz) a háborítatlan szülés Magyarországon.

il_570xN.1159414890_myg9

Jöjjön 5 dolog, amit Te is megtehetsz a csodálatos, pozitív élményért.

1. Válassz megfelelő segítőket.

Olyanokat, akik úgy fognak segíteni és támogatni, ahogy neked  a legjobb. Akiknek van tapasztalatuk a természetes, háborítatlan, gyengéd szüléskísérésben. Kezdd az intézménynél. Vannak olyan kórházak, ahol szinte lehetetlenség háborítatlanul szülni és vannak olyanok, ahol kifejezetten támogatják. A következő lépés a személy kiválasztása és ez nem, nem a szülészorvos! Hanem a szülésznő. Az ő segítsége lesz kulcsfontosságú a vajúdás során, a gátvédelemben és a baba születése utáni első pillanatokban. Az orvos szerepe egyszerűen az, hogy békén hagyjon, és kizárólag akkor lépjen közbe, ha probléma van. Akkor viszont tudjon gyors és okos döntést hozni. Jó választás lehet egy dúlát megkeresni, hogy kísérjen a várandóság és a szülés során.

2. Tájékozódj!

Olvass hiteles könyveket, weboldalakat. Tájékozódj, hogy minek milyen hatása van, mi az érv és ellenérv mellette. Mondok egy példát: ha az orvos a 25. héten azt mondja: “a baba faros, ez császár lesz!” tudd, hogy ideális esetben is csak a 32. hétre fordulnak be a babák, de simán befordulhatnak még később is maguktól. Ezen kívül sok lehetőség van, hogy a babát fordulásra ösztönözd (pl. különféle jóga pozíciók). Tapasztalt orvosok be is tudják fordítani a babát. Sőt ad abszurdum faros babát is meg lehet szülni probléma nélkül háborítatlanul…(pl. én is így születtem). Tehát fontos, hogy a saját eseteddel kapcsolatos információk birtokában hozz döntéseket!

3. Készülj testileg! 

A barátnőm azt mondta: “Kondiban kell lenni a szülésre. Komoly fizikai munka. Úgy kell készülni rá, mintha a Mount Everestre mennél!” Az Operában voltunk, ő 8 én 4 hónapos pocakkal. Ő második és első babával. “Ilyen gyakorlatokat csinálok minden nap!” -mondta, majd megmutatta 🙂 Hittem neki. A gyakorlatokat ugyan leegyeztettem a jógaoktatómmal, de aztán csináltam. A várandósság teljes ideje alatt nagyon fontos, hogy mozogj, és jó fizikai állapotban legyél. Ha úgy kerülsz a szülőszobára, hogy van energiád, állóképességed, ura vagy a testednek, nagyon nagy előny. A fizikai állóképesség mellett fontos az is, hogy sokat pihenj, és ne legyél kimerült. Ne hajtsd túl magad. Nagyon jó tipp volt, amit a szülészorvosomtól kaptam: Mikor közeleg a szülés ideje pihenj/aludj minden délután. A legtöbb szülés este/éjszaka kezdődik. Jól fog jönni a plusz energia! Jól is jött 🙂

4. Készülj lelkileg! 

Beszélgess magaddal. Biztasd magadat. Gyakorlod már a várandósság alatt és ne felejtkezz el róla a szülés alatt sem! Írd fel! Tudatosítsd magaddal, hogy pontosan, hogy fogod biztatni magad. Nekem ez nagyon sokat segített. A harmadik trimeszterben rengetegszer mondogattam magamnak: “a testem arra van teremtve, hogy megszülethessen a kisbabám természetes úton.” “A kisbabám képes megszületni természetes úton.” Majd a szülés alatt: “Minden fájás segít a kisbabámnak megszületni.” “Minden fájás fontos és szükséges.” El nem tudom mondani ez mennyit segített. Így értelme lett mindennek! Egész más lehet úgy átélni a szülés folyamatát, ha csak azt várod, hogy vége legyen. Ha meg akarsz szabadulni a fájdalomtól. Ha csak magadra gondolsz, és megfeledkezel a kisbabádról. Így el tudtam fogadni. És rá tudtam csodálkozni, hogy milyen fantasztikusan vagyunk kitalálva! Tudtam úgy látni, hogy a baba meg én társak vagyunk, egyformán fontosak és egyformán részesei a folyamatnak. Eszembe sem jutott őt “magára hagyni” és kivonni magam a fájdalom alól. És nemcsak, hogy kibírható volt, hanem egy igazi csoda!

5. Bízz magadban és a kisbabádban! 

Bízz magadban, és hallgass a testedre. Tudsz szülni. És bízz a kisbabádban, hogy meg tud születni. Ne hagyj helyet a kétségeknek. És ne hagyj senkit, hogy kétségeket ébresszen benned! Vedd magad körül olyan emberekkel, akik bíznak. Beszélj olyan anyukákkal, akiknek szép, háborítatlan szülésélményük van! Mert senki nem hitelesebb, mint, aki maga is átélte! Kérdezd őket, oszd meg kételyeidet, félelmeidet! Bízz az ösztöneidben. Pontosan fogod tudni mit kell tenni. Hogy kell csinálni. Hagyd magad áramolni. Bízz a tested jelzéseiben

A háborítatlan szülés élménye igazi csoda. Ne hagyd magad. Harcold ki magadnak és a babádnak! Mert Ti is megérdemlitek!

Háborítatlan szülésélményben volt részed? Te hogyan készültél rá? Írd meg nekünk!

Az ANYANAPLÓT láttad már?

5 dolog, amit Te is megtehetsz a csodálatos szülésélményért” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s